Om Vadsø

Vadsø, som heter Čáhcesuolu gielda på nordsamisk og Vesisaaren komuuni på kvenenes språk, er en kommune i den østlige delen av Finnmark nærmere bestemt på den sørlige siden av Varangerhalvøya. I nord går kommunens grenser mot Båtsfjord, i nordøst går de mot Vardø og i vest går grensene mot Tana og Nesseby. I tillegg til byen Vadsø inngår også Vestre Jakobselv, Kariel, Kiby, Golnes, Ekkerøy, Krampenes og Skallelv i kommunen. Ikke nok med det, men vidda rett innenfor kysten er en del av Varangerhalvøya nasjonalpark og som sådan er den vernet. Det høyeste punktet i Vadsø kommune er Skipskjølen, som ligger 633,8 meter over havet. Dette er også selve grensepunktet mot Båtsfjord. Vadsø fikk sin bystatus i 1833 og byen er også det administrative sentrum i Finnmark fylke.

Geografi

På Varangerhalvøya der Vadsø ligger er det gode muligheter for rypefangst, og ikke minst er det flotte vann der det kan fiskes etter både laks og ørret. I Varangerfjorden bugner det av torsk, sei, hyse, steinbit, laks og kongekrabbe. Her er det med andre ord gode muligheter for fiske eller gode gourmetopplevelser på restaurantene som serverer mat av lokale råvarer.

I tidligere tider var også landet rundt selve Varangerfjorden en del av Vadsø. Men i 1839 ble Nesseby skilt ut og i 1858 skjedde det samme med Sør-Varanger. I perioden fra 1894 til 1964 var kommunen slik vi kjenner den i dag inndelt i bykommunen Vadsø og en herredskommune som het Nord-Varanger.

Siden 1800-tallet har det kommet mange finske innvandrere til byen, og dette har etterlat seg mye finsk kultur samt gitt flere innbyggere med finske etternavn. Vadsø går derfor også under navnet «kvenhovedstaden». Totalt bor det litt over 5 000 mennesker i byen og rundt 1 000 til i tettstedene rundt byen.

På 1500-tallet var Vadsø et svensk fiskevær, men så ble de kongelige fiskerne til Gustav Vasa kastet ut, og høsten 1608 var svenskene borte fra øya.

Transport

Hurtigruta ankommer Vadsø alle ukens dager gjennom hele året. Hurtigruta kommer til Vadsø når den er på vei nordover, da dette er den eneste havnen med anløp i en retning. Vadsø har også flyplass, og denne ligger i Kiby rett øst for byen. Det er Widerøe som flyr herfra til både Tromsø, Alta og Kirkenes hvor det er videre forbindelser ut i verden med SAS. I tillegg er det også avganger hver eneste dag til Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Honningsvåg og Hammerfest. Europavei 75 går gjennom kommunen og denne leder både til Vardø og Varangerbotn, der man videre finner E6 til Kirkenes, Russland eller Finland.

I likhet med de fleste andre norske byer har også Vadsø vennskapsbyer. Dette er Kemijarvi i Finland og Murmansk i Russland.

Kultur

Varangerfestivalen arrangeres i uke 32 hvert eneste år. Dette er en svært populær blues- og jazzfestival. Kongekrabbefestivalen Polar Spectacle var en annen populær festival. Den ble arrangert for første gang i 2004 og siste gang i 2016. Siden det er ønske om et arrangement hver høst, har man nå satset på en Oktoberfestival. Denne skal arrangeres i oktober hvert år.

Kjente folk fra Vadsø er blant annet

  • Erling Norvik (1928–1998) – politiker
  • Harald A. Møller – bilimportør
  • Petter Løvberg (1959) – sportssjef Norges svømmeforbund
  • Sigurd Rushfeldt (1972) – fotballspiller
  • Morten Gamst Pedersen (1981) – fotballspiller
  • Tor Mikkel Wara (1964) – tidl. stortingsrepresentant for Frp
  • Thomas Leikvoll (1970) – programleder TV2, tidligere TV3
  • Steffen Nystrøm (1984) – fotballspiller
  • Josef Ekgren – forfatter